Спа хотели с минерална вода в България

Спа хотели с минерална вода

Истинското богатство на България се крие в нейната божествена природа. Освен с древна история, богата култура, вкусни традиционни блюда и красиви пейзажи, нашата малка страна е надарена с множество лечебни извори, които я нареждат сред първите места в европейските класации за СПА центрове.
На територията на страната са разположение 225 находища на минерална вода с доказани лечебни свойства.

Сред най-посещаваните СПА дестинации в България са:

  • Банкя
  • Велинград
  • Павел баня
  • Хисаря
  • Сапарева баня

Банкя

Град Банкя е национален и международен балнеоложки курорт, изключително подходящ за спа почивка, който се намира в подножието на Люлин планина, на 700 метра надморска височина и само на 17 километра от столицата.

Градът се радва на голяма посещаемост, благодарение на уникалния климат и лековитите си извори, подходящи за терапия и профилактика на неврологични проблеми, сърдечно-съдови заболявания и болести на опорно-двигателния апарат.

Водата е с температура 36.5°-37°С, с ниска минерализация и твърдост, няма цвят и мирис, пивка и подходяща за ежедневна употреба.
В района около града са разпръснати множество забележителности, които привличат хиляди туристи от страната и чужбина.

Курорта разполага с модерни СПА центрове, предлагащи топли басейни с минерална вода и висококачествени лечебни и разкрасяващи процедури. Такива са Хотел „Банкя Палас” и Хотел „Мегас Банкя”.

Велинград

Град Велинград, известен още като „СПА столицата на Балканите”, е разположен в Зaпaднитe Poдoпи, на 745 метра надморска височина и на 130 км от София. Малкият планински град притежава истинско изобилие от минерални извори, с температурни вариации от 28°C до 91°C. Повече от 80 находища на лечебна вода са пръснати из различните квартали на града.

В квартал Каменица е разположен най-горещият извор. Там се намира и „Клептуза” – най-големият карстов извор в България. Той има дебит от 600 до 1200 л/сек и подхранва две изкуствени езера.
Водите в района са подходящи за лечение на опорно-двигателния апарат, хипертония, неврологични заболявания, гинекологични и бъбречно-урологични проблеми, дихателни и стомашно-чревни болести.

Във Велинград се намират един от най-луксозните СПА хотели в страната, които гарантират незабравими усещания. Оборудвани с най-съвременна техника и предлагащи висококачествени услуги, те са способни да задоволят и най-претенциозните посетители.

Такива са „Гранд Хотел Велинград”, „Роял Спа Велинград”, СПА хотел Двореца, „Балнеохотел Аура”, хотел „Акватоник” и др.

Павел баня

Павел баня се намира в централната част на България, на 180 км източно от София. Градът е разположен в Долината на розите и районът около него е изпъстрен със забележителности, останали от древността.

СПА курортът е известен с термоминералните си води, извиращи от 9 извора и с температура от 50° C дo 61° C. Бистри и безцветни, те са годни за консумация, въпреки лекия мирис на сероводород.
Водата се използва за лечение на проблеми с опорно-двигателния апарат, ставни и периставни възпалителни заболявания, болести на периферната нервна система и др.

Като развита СПА дестинация, Павел баня разполага с разнообразие от СПА хотели, осигуряващи на своите посетители мечтания отдих и разнообразие от висококачествени СПА процедури.
Сред най-посещаваните места са Хотел „Централ”, „Балнео хотел Дианамар”, Хотел „Севтополис” и др.

Хисаря

Хисаря е един от най-старите балнеолечебни центрове в страната, разположен в южната част на Средна гора, на около 180 км източно от София. Наричат го още „Древната лечебница на България”.
На територията на града се намира националният археологически резерват „Диоклецианопол“, където са запазени древни паметници на културата.

В Хисаря се намират 22 минерални извора, с температура на водата от 37°C до 51°C. Тя e слабо минерализирана, без цвят и мирис, и може да се ползва както за трапезна вода, така и за профилактика на cтoмaшнo-чpeвни зaбoлявaния, камъни в бъбреците и жлъчката, гинекологични и стоматологични зaбoлявaния и др.

Тъй като курортът е любима дестинация на множество туристи, в него се намират много впечатляващи хотели, като Хотел „Хисар”, „Сана Спа хотел Хисаря”, СПА хотел „Аугуста”, Хотел „Астрея” и др.

Сапарева баня

Сапарева баня е бaлнeoлeчeбeн курорт, който се намира в Западна България, под северните склонове на Рила планина, на 750 метра надморска височина и на 70 км южно от София. Известен както с ледената си планинска вода, така и c една от най-горещите минерални води в Европа, достигаща температура от 103°C. В центъра на курорта се намира единственият гейзер на Балканите.
Водата от лечебните извори е бистра и безцветна, с мирис на сероводород.

Използва се за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, на горните дихателни пътища, гинекологични проблеми и др.

Сред най-добрите СПА хотели в курорта са „Апартхотел Сапарева баня”, Комплекс „Коко Хилс”, „103 Degrees Hotel & Spa” и Хотел „Виа Лакус”.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *