Почивка в Гърция-поглед към островите

Почивка в Гърция и гръцките острови

Най-впечатляващото от гръцките острови

Островни силуети на хоризонта, кристално чисто море разливащо се върху пясъчни и каменисти плажове, плажен бар само на няколко крачки – за много от туристите това е основното, което те желаят за почивката си в Гърция и на гръцките острови. Но навлизайки навътре в сушата ще откриете още много – автентични селца и манастири, изключителни музей и доста лежерния начин на живот на местните жители.
От началото на 21ви век и по-специално след олимпийските игри през 2004г. Гърция повиши нивото си на обслужване значително. Докато все още може да се възползвате от настаняване в голям хотел, подобен на тези по българското Черноморие, някой креативни бутикови хотели се открояват – доста често цените са реалистични в предвид състоянието на гръцката икономика. Приятен за отбелязване е и факта, че в последно време отново се забелязва завръщане към традиционната местна кухня и специалитети, включително и вино, както и предлагане на рецепти на базата на изключителните натурални продукти, произвеждани от местните.

Почивка в Гърция
Средиземноморската кухня и местните специалитети са изкушаващи

Кога е най-доброто време за посещение на гръцките острови

За повечето гръцки острови сезонът за почивка започва около Великден и продължва до средата на Октомври, като по-южните – Крит и Родос удължават туристическия си сезон до началото на Ноември. За по-северните острови като Корфу и Тасос, последните туристи пристигат около средата на Септември, началото на Октомври
За да се възползвате от намаление в цените за хотелите в Гържия, по-добро обслужване в таверните, както и не толкова високи температури идеалният период е между средата на Май до края на Юни или през целия Септември. През Юли и Август обаче всички заведения, хотели и атракции са напълно отворени, морската вода приятно затоплена, но ще трябва да съжителствате с многобройните туристи, използвайки точно това време за почивката си в Гърция. През летните месеци температурите на гръцките острови значително се повишават и след обяд става доста ветровито на плажовете.

Пясъчен плаж в Гърция
Кристално чисти води и пясъчни плажове се редуват със затаяващи дъха гледки

 

Как да се стигне до гръцките острови

Освен със самолет, който е предпочитана опция за по-далечните дестинации, до гръцките острови може да се стигне с ферибот, с възможност за онлайн резервация. Компанията Blue Star (www.bluestarferries.gr) плава от Пиерия всеки ден до Миконос и Санторини, Патмос и Родос.
До по-близките до България острови като Тасос например също се стига предимно с ферибот. Фериботната връзка между континенталната част на Гърция и Тасос е до пристанищата Лименас и Скала Принос. През лятото до Скала Принос може да се стигне с ферибот от Кавала, който отплава на всеки два часа или от Керамоти до Лименас, като пътуването продължава около 40 минути. Актуално разписание на фериботите до остров Тасос може да намерите тук www.thassos-ferries.gr

 

Ако планирате почивка в Гърция или на гръцките острови за пръв път е важно да знаете някои подробности

  • Между 15ч и 17ч е официална почивка за всички в Гърция
  • Начинът на обличане е небрежен, но късите панталони за мъжете се считат за неуважителни ако не сте на плажа
  • Ако наемете кола очаквайте да ви изкачат местни шофиори без никакво предупреждение от стрничните пътчета
  • Когато вечеряте навън е по-добре да поръчате няколко разядки асорти за всички вместо всеки да поръчва поотделно. Наливното вино е по-евтино от бутилираното и с не лошо качество.
    Цените в баровете варират за бутилка бира от 4 евро до около 6 евро, а за коктейл 7 – 8 евро

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *